athensspeeddating.gr :: http://www.mikres-aggelies.com/gnorimies/dating.php ::

www.ancient-technology.com - Αρχαία Τεχνολογία
πρώτες απόπειρες εξήγησης

Στα μέσα του 17ου αιώνα ένας νεαρός Σουηδός στρατιώτης, ο du Praz, υπηρετούσε κοντά στην Grenoble της Γαλλίας. Εξερευνώντας στον ελεύθερο χρόνο του ανακάλυψε την είσοδο ενός αρχαίου τάφου στον οποίο και μπήκε ελπίζοντας να βρει χρυσάφι. Αντί αυτού βρήκε μια παράξενη λάμπα από γυαλί να καίει μέσα στον τάφο. Ο du Praz μετέφερε το εύρημα του σε κοντινό μοναστήρι όπου οι μοναχοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως η λάμπα παρέμενε αναμμένη τόσο καιρό. Κράτησαν την λάμπα για αρκετούς μήνες στο μοναστήρι και αυτή συνέχισε να καίει μέχρι που ένας γηραιότερος μοναχός την έσπασε κατά λάθος. Το εύθραυστο γυαλί διαλύθηκε και η αιώνια φλόγα χάθηκε.
Στα γεράματά του ο Praz ανέφερε την ιστορία του στον Johann Helfrich Jungken που την δημοσίευσε το 1681.

Στο υπόλοιπο του 17ου αιώνα δεν βρέθηκαν πολλές λάμπες καθώς μέχρι τότε αρκετοί τάφοι της κλασσικής περιόδου είχαν ήδη ανοιχτεί ή συληθεί. Οι αιώνιες λάμπες όμως παρέμειναν αντικείμενο μεγάλης περιέργειας και μερικά από τα καλύτερα μυαλά του 1600 προσπάθησαν να εξηγήσουν το μυστήριο. Ο Fransisco Torreblanco αναρωτήθηκε, το 1623 αν οι λάμπες ήταν απόδειξη σατανιστικής μαγείας. Κατέληγε ότι ήταν έργο 'φυσικής μαγείας' ή όπως θα την λέγαμε σήμερα, επιστήμης. Συμφωνώντας με τον Πλίνιο θεώρησε ότι το αιώνιο φως είναι εφικτό δεδομένων των σωστών υλικών και του κατάλληλου τεχνίτη. Μετά από τον Torreblanco ασχολήθηκαν και άλλοι με το ζήτημα αν και μερικοί από αυτούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αιώνιο φως ήταν ψευδαίσθηση προκαλούμενη από δαίμονες.

Ο απλός σκεπτικισμός ήταν πιο δημοφιλής πάντως. Οι Johannes Faber, Sir Kenelm Digby, Pierre Petit, Olaus Borrichus και Johannes de May έφτασαν όλοι στο συμπέρασμα ότι τα αιώνια φωτιστικά ήταν αδύνατο να υπάρξουν. Το σύνηθες επιχείρημά τους ήταν ότι πολλοί ευρετές αιώνιων φωτιστικών δεν ήταν παρά αμαθείς χωρικοί που ξεγελάστηκαν από την λάμψη μετάλλου η κοσμήματος! Αλλοι όμως δεν πείθονταν τόσο εύκολα, όπως ο Γάλλος μαθηματικός Marin Mersenne που όχι μόνο πίστευε στην ύπαρξή τους αλλά λέγεται ότι εφηύρε και σχετική συνταγή. Επιζούν γραπτά συναδέλφων του που ζητούν την συνταγή ...η οποία δυστυχώς έχει χαθεί. Μπορεί να έμοιαζε με την συνταγή του Benedetto Mazzotta, Βενεδικτίνου μοναχού που είπε ότι το αιώνιο φωτιστικό μπορούσε να φτιαχτεί από φυτίλι αμιάντου και λάδι από πολλαπλά απεσταγμένα ανθρώπινα ...περιττώματα.

Ο Descartes ο ίδιος έβαλε το μεγάλο του μυαλό να ασχοληθεί με το πρόβλημα. Κατά τον Ντεκάρτ το σύμπαν είναι φτιαγμένο από 3 στοιχεία τα οποία όπως τα περιέγραψε μοιάζουν περισσότερο με τις τρεις καταστάσεις της ύλης. Κατά τον Ντεκάρτ ένα φωτεινό υγρό θα μπορούσε να οφείλεται στην σωστή αναλογία των δύο πρώτων στοιχείων.

Ο Γερμανός αλχημιστής Brand έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη το 1669. Αναζητώντας την φιλοσοφική λίθο βρήκε ένα παράξενο, μαλακό μέταλλο που έλαμπε έντονα στο σκοτάδι και αναφλεγόταν όταν ερχόταν σε επαφή με το νερό καθώς και τυχαία στην επαφή του με τον αέρα. Σήμερα το αποκαλούμε φώσφορο. 'Αλλος ένας Γερμανός, ο Johann Krafft, πέρασε πολλά χρόνια ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και επιδεικνύοντας τον φώσφορο πολλοί φιλόσοφοι της εποχής πίστεψαν ότι αυτός ήταν η τελική απόδειξη της ύπαρξης αιώνιου φωτιστικού.

 

Επιστροφή - Κεντρική σελίδα - Χάρτης σελίδων

technology,ancient

technology,ancient

technology,ancient